Heliot Europe na 10. Ljubljana Forumu – Na poti do idealnega mesta prihodnosti

Ljubljana, 7. oktober – Heliot Europe s svojim omrežjem Sigfox 0G sodi med najbolj aktivne »graditelje« pametnih mest na svetu. Tudi s predstavitvijo na strokovnih srečanjih, kot je Ljubljana Forum, ki je prostor, kjer se oblikuje okvir sodelovanja, povezovanja, učenja deležnikov, ki so vpeti v razvoj mest. S svojim omrežjem Heliot aktivno deluje v 72 državah sveta, tudi v Sloveniji, kjer  so uporabniki že lahko deležni njegovih prednosti na povsem konkretnih rešitvah, kot so pametni vodometri in s tem pametna, varčna poraba vode.

Ljubljana Forum je v desetih letih prerasel v največje regijsko srečanje mest, ki si prizadevajo postati pametna, sodobna, razvita, prijazna za bivanje, z visoko kakovostjo življenja in z vključenimi prebivalci. Poslanstvo, vpliv in pomen Ljubljana Foruma, ki se odražajo tudi v njegovih statističnih podatkih, so argument, da so se letošnje, jubilejne 10. izvedbe, udeležili tudi v Heliot Europe, s svojo slovensko družbo Heliot Slovenija.

Skupina Heliot v 72 državah in 18,5 milijona naprav povezanih na omrežju

Heliot Europe, del Heliot Group,  je v vseh državah, kjer aktivno deluje prek svojih hčerinskih družb, aktiven na dogodkih, ki odpirajo teme, povezane z razvojem in upravljanjem mest, sodeluje in pomaga opredeliti ključna področja, vizije in strategije pametnih mest prihodnosti. S tehnologijo Sigfox 0G namreč ponuja brezhibno in uporabniku prijazno, stroškovno in energetsko učinkovito, čezmejno omrežje ter podpira mesta in podjetja pri preobrazbi njihovega poslovnega modela, je v svoji predstavitvi poudaril Tomáš Pavliček, COO Heliot Europe. Nizkofrekvenčna radijska tehnologija je tudi stroškovno učinkovita alternativa obstoječemu ozkopasovnemu »Narowband Internet of Things« (NBIoT). Poleg tega imajo partnerji dostop do globalnega ekosistema Sigfox 0G s skoraj 1000 senzorji in orodji za analizo za zbiranje in vrednotenje njihovih podatkov.

Na Sigfox 0G omrežje je na svetu ta hip priključenih 18,5 milijona naprav, število pa nenehno narašča. Omrežje je zanesljivo, varno, trajnostno in pošilja želene podatke v velikosti 12 bytov 144 krat dnevno. Energijsko porabo omrežja Sigfox 0G je Pavliček primerjal s porabo petih baznih postaj omrežja 5G, ki porabijo toliko energije, kot Sigfox 0G omrežje v petih državah. Baterija ene naprave namreč zdrži v povprečju kar 8 let. Heliot Group je celovit partner svojim naročnikom, saj jim poleg povezljivosti zagotavlja tudi svetovanje, pripravo strateških usmeritev, med konkretnimi rešitvami pa je predstavil skrb za čistejši zrak v zaprtih prostorih, upravljanje z mestnimi vodnimi viri in nadzor nad porabo, upravljanje z odpadki ter pametno parkiranje. 

Mesta so najpomembnejša celica družbenega razvoja

Jubilejna izvedba foruma je bila namenjena tudi pregledu 10-letnih dosežkov in preseženih mejnikov Ljubljana Foruma, ki jih orisal njegov predsednik Blaž Golob, direktor Heliot Slovenija. Poudaril je pomen tovrstnih srečanj, ki so v desetletju vodila do realizacije sedmih velikih domačih in mednarodnih projektov v skupni vrednosti prek 300 mio evrov, ponudila 100 inovativnih rešitev za spodbujanje učinkovitejšega upravljanja, poslovanja in tehnološkega razvoja pametnih mest, omogočila 55 predstavitev primerov najboljših praks pametnih mest in projektov, stkala vrsto partnerskih vezi in povezala mesta s strokovnjaki za digitalno preobrazbo, strategi, raziskovalci in ponudniki storitev.

Letošnjega srečanja so se poleg župana mesta gostitelja, Zorana Jankovića, udeležili še župani in predstavniki šestih mest iz regije: Beograda, Rijeke, Banja Luke, Maribora, Novega Sada in Dunaja. Strinjali so se, da so mesta najpomembnejša celica družbenega razvoja in da je pri preobrazbi mest v pametna mesta potrebno postaviti prebivalce v središče procesov, jih vključiti v spremembe in jim znati prisluhniti. Mesta prihodnosti morajo biti prijazna, humana za prebivalce, ponuditi visoko kakovost življenja, biti čista, zelena, trajnostna.

Prav tu si mesta lahko obetajo najmočnejšo in strokovno najkompetentnejšo podporo skupine Heliot.

Spletna stran Heliot Slovenia

Spletna stran Ljubljana Forum

Kontakt za novinarje Heliot Slovenia

Darinka Pavlič Kamien| Telefon: +386 41 769 360| Email: Kamien.komunikacije@siol.net
Kamien Komunikacije |Dvorjanska 7b | 4207 Cerklje na Gorenjskem | Slovenija

Kontakt za novinarje Heliot Europe

Florian Kreutz | Telefon: +49 89 901 86 76 8 | Email: presse@sigfox.de
Heliot Europe GmbH | Bretonischer Ring 6 | 85630 Grasbrunn/Munich |Nemčija

O HELIOT Europe

Heliot Europe je ekskluzivni operater globalnega omrežja Sigfox 0G v Nemčiji, Švici, Avstriji, Sloveniji in Lihtenštajnu. To postavlja Heliot Europe na mesto največjega operaterja omrežja 0G v Evropi. Največji delničar Heliot Europe je luksemburško investicijsko podjetje Cube Infrastructure Managers, specializirano za upravljanje evropskih infrastrukturnih skladov. Heliot Europe je tudi ustanovni član Združenja Združenih narodov 0G, mednarodnega združenja operaterjev omrežij 0G, ki trenutno združuje več kot 55 omrežnih operaterjev po vsem svetu.

Foto: Željko Stevanič

Ne zamudi novih novic

Bodite obveščeni o vseh novicah, povezanih z omrežjem Sigfox 0G podjetja Heliot Slovenia in različnimi rešitvami, ki jih ponujajo naši partnerji.

Kontakt za medije Heliot Slovenia